Queixals del seny: Tot el que has de saber

Queixals del seny: Tot el que has de saber

Queixals del seny, només amb nomenar-los ens vénen al cap terribles pensaments com si d’en Lord Voldemort es tractés.

Però nosaltres som molt valents i parlarem del tema sense temor. Ja que la por moltes vegades és simplement falta d’informació. 

El queixal del seny, tècnicament cordal o tercer molar, es una peça que ha servit per reposar queixals perduts i reforçar la masticació del humà de les cavernes. Ara allarguem la vida dels molars cuidant-los més i exigint-les menys, tant que ja no son necessàries i evolutivament aniran desapareixent amb les generacions.

Solen aparèixer entre els 17 i 25 anys. En alguns casos erupcionen i es col·loquen per si sols sense cap problema, els podrem utilitzar en la masticació i necessitaran la mateixa cura que la resta de dents. Però no sempre és així…


“Hem d’extreure els queixals del seny”

Clínica Dental Gaset – Lacasa

Quan no erupcionen de forma natural poden causar problemes i moltes vegades la millor opció és l’extracció.

Per norma general els cordals superiors tendeixen a sortir cap a fora, complicant molt la higiene d’aquests i multiplicant el risc de càries. 

A més, si no contacten amb els molars de baix, aquests, aniran sortint cap a fora buscant algun contacte, cosa que provocarà la impactació de menjar entre el segon i tercer molar, risc de càries i en alguns casos malmetre la geniva de la part inferior.

La seva extracció sol ser més senzilla que la dels inferiors, sovint ja han erupcionat i si no ho estan no cal manipular tant la zona. Això provoca que el risc d’inflamació posterior és menor.

Els cordals inferiors poden donar més problemes. Solen formar-se inclinats cap al segon molar i moltes vegades s’impacten contra l’arrel o corona del mateix, estant el cordal inclòs totalment o semi-erupcionat. Quan això passa poden exercir pressió i provocar molèsties, mobilitat en dents anteriors, impactació d’aliments i risc de càries i infecció.

La seva extracció és més complexa, a vegades s’ha de dividir el queixal en dos o més trossos a l’hora d’extreure’l. En alguns casos és necessari desgastar l’os del voltant amb la turbina.

També s’ha de tenir en compte que pel maxil·lar inferior passa el nervi dentari. Per evitar danyar-lo s’ha de realitzar un TC, una radiografia en 3 dimensions per a localitzar les arrels del queixal i la situació del nervi respecte a elles.

Això és essencial per a planificar sense riscos l’extracció.

Si t’afecta aquesta informació no dubtis en trucar-nos per a concertar una cita! Valorarem el teu cas i resoldrem els teus dubtes.