Placa dental: Que és, com es forma i com mantenir-la a ratlla.

Placa dental: Que és, com es forma i com mantenir-la a ratlla.

“Placa dental” és un concepte que ja ens és familiar. Ja sigui a les xarxes socials o a la televisió, estem rodejats d’anunci que el mencionen. Avui, però, és el moment de descobrir exactament de què estem parlant. 

Per començar, la placa dental o placa bacteriana és una substància tova i enganxosa, blanca o groguenca, que es forma a les dents i el marge gingival. Es crea quan els bacteris residents a la boca s’adhereixen a les restes de menjar i saliva i acaben constituint una pel·lícula protectora. 


El problema el tenim quan, després de menjar, apareixen bacteris segregadors d’àcid que danya l’esmalt de les dents. 

Clínica Dental Gaset – Lacasa

Així mateix, si aquesta placa bacteriana no es retira correctament i persisteix a la boca, es mineralitza i es transforma en carrall (popularment conegut com sarro). I, què és el carrall? És una substància dura adherida a la dent impossible d’eliminar amb el raspallat. A més, la seva presència, combinada amb la placa, pot provocar mal alè, aspecte brut i groguenc de les dents i, en el pitjor dels casos, càries i gingivitis. 

I com ho fem per evitar aquests problemes? 

Bé, la millor solució és tenir un bon control de la placa. En aquest sentit, cal raspallar-se les dents cada cop que es menja i, preferiblement, utilitzar un raspall elèctric. Si no tenim temps, hem de prioritzar el rentat a la nit i hem de saber que, utilitzar raspalls interdentals i fil dental pot ajudar-nos a arribar a zones de la boca més inaccessibles. 


Per assegurar-nos, mai està de més glopejar una mica de col·lutori. 

Clínica Dental Gaset – Lacasa

Finalment, no t’oblidis d’acudir a les neteges bucals periòdiques, ja que allà aprofitaran per acabar de retirar el carrall, netejar les zones de difícil accés, revisar l’estat general de la boca i et donaran instruccions específiques per la teva higiene oral. 

Si t’afecta aquesta informació no dubtis en trucar-nos per a concertar una cita! Valorarem el teu cas i resoldrem els teus dubtes.