La radiografia panoràmica, un mapa de la teva boca

La radiografia panoràmica, un mapa de la teva boca

Per si no n’havies sentit a parlar, l’ortopantomografia és la radiografia més bàsica per nosaltres, els dentistes. De fet, no entenem una primera visita que no vagi de la mà d’aquest tipus de radiografia, ja que ens permet fer un mapa precís de la boca. Gràcies a això, podem veure diferents elements anatòmics i, en conseqüència, diagnosticar una gran quantitat de patologies com ara càries, problemes periodontals, infeccions, tumors, defectes en l’articulació, sins maxil·lars, etc.

També són útils per a fer una primera valoració de la quantitat d’os i espai existents per a la col·locació d’un implant, per a l’estudi de l’erupció de dents definitives, per a programar un tractament d’ortodòncia, pel control dels queixals del seny, etc. A més, l’actualització de les ortopantomografies ajuda a veure l’evolució periòdica de la boca o permet localitzar possibles patologies.

Per acabar, encara que com a norma general no es recomana dur a terme radiografies en pacients embarassades, es poden realitzar si l’odontòleg ho considera necessari. Es tracta d’una prova segura i amb una radiació que s’allunya molt del marge de risc que podria danyar el fetus.