El President Sánchez i la tensió psíquica

La contractura de la musculatura masticatòria pot portar conseqüències negatives per la nostra dentadura.

El president Sánchez camina amb pas ferm, desimbolt amb un mig somriure de victòria.

Una foto de rutina.

El passat 23 d’abril el president Pedro Sánchez va anar al Congrés dels Diputats a demanar una pròrroga de l’Estado de Alarma que ell mateix va decretar el passat 15 de març. Assolit l’objectiu, va abandonar el seu escó li van fer la fotografia que veiem a l’esquerra. Pas decidit, desimboltura de braços, un mig somriure de satisfacció…

Els evidents i contracturats masseters del president Sánchez delaten una gran tensió nerviosa

La descoberta…

Però un detall que revela el seu estat real de tensió nerviosa: és la contractura muscular dels muscles masseters a l’angle de la barra dreta, on veiem dues petites prominències, que veus a la fotografia de la dreta. No s’aprecien en condicions normals a ningú, tampoc a ell, però en situacions de tensió com la que va viure aquell dijous, es fan manifestes. Els muscles estan contracturats i són de consistència pètria.

Conseqüències per la nostra boca.

Aquestes manifestacions orals de la tensió nerviosa no són patrimoni de presidents de govern: tots les podem patir i de fet ja les patim fa anys, sobretot des de la crisi del 2008. La contractura de les barres és un factor patològic de primer ordre per la nostra dentadura, ja que sotmet a les estructures dentals, gingivals, os, etc. a un sobreesforç que provoca sensibilitat dental, desgast dels teixits durs, fissures a les dents i, fins i tot, la seva fractura.

Aquesta patologia i la seva variant més lesiva, el bruxisme, la pateixen sobretot, dones, adultes joves i mares de família.

Què podem fer?

La solució, tal com aconsellem a la nostra Clínica, és controlar els factors de tensió cosa que, en moments com el que vivim, és gairebé impossible. Aleshores, si la tensió es cronifica, aconsellem la visita al psicòleg per ajudar a posar en ordre les emocions de la pacient i ensenyar-li tècniques pel seu control.

Pel que fa a l’esfera oral proposem confeccionar i col·locar d’una fèrula de descàrrega que protegeixi les dents perquè no pateixin la sobrecàrrega a que estan sotmeses.