Com fer front a una fractura dental

Com fer front a una fractura dental

Has sentit parlar mai de les fractures dentals? Estem segurs que sí. És una de les afectacions més comunes en odontologia. Les fractures dentals poden ser danys produïts pel bruxisme o en la masticació, quan la dent està debilitada a causa de la presència de càries o d’una endodòncia.

De totes maneres avui ens centrarem en la fractura més habitual, aquella causada per un traumatisme directe a la dent, com pot ser un cop o una caiguda.

En una situació com aquesta el primer amb què ens trobem és un greu sagnat i dolor. És el moment de mantenir la calma i anar a la consulta com més aviat millor, ja que el temps juga un paper molt important en el diagnòstic.

Què fer si es tracta d’una fractura total, és a dir, una avulsió dental?

L’objectiu serà reimplementar la dent i l’èxit de l’operació dependrà del temps d’actuació del dentista.

En aquest context, és necessari que la dent es reculli per la corona i es renti uns segons amb aigua (sense arribar a tocar l’arrel). Posteriorment, s’ha d’intentar recol·locar en el seu alvèol abans que es formi un coàgul. Fer ús d’una gasa ajudarà a mantenir-la en posició.

I si no puc?

Bé, en aquest cas s’ha de procurar aplicar una gasa i fred local per contenir l’hemorràgia i la inflamació. Així mateix s’hauria de submergir la dent en llet desnatada o sota la llengua fins a arribar a la consulta.

Un cop a la clínica, es farà un diagnòstic radiogràfic i es reimplantarà la dent. Allà, es ferulitzarà la dent caiguda amb les dues del costat durant 3 setmanes per tal de reduir el moviment i aconseguir la correcta integració a l’alvèol.

I un cop a casa, què fem?

Els primers dies s’ha d’evitar mastegar amb la dent i s’ha de seguir una dieta tova. A més, és imprescindible assistir a tots els controls posteriors que pauti l’odontòleg per valorar l’evolució.

I si és una fractura parcial?

En cas d’una fractura parcial el procediment és molt similar; fred per la inflamació i gasa si hi ha sagnat. També s’ha de procurar portar el tros trencat a la clínica perquè es pugui cimentar. Si es perd o no es pot aprofitar es realitzarà una reconstrucció amb compòsit dental.

Finalment, podria ser que el traumatisme causi una fractura invisible. En aquesta situació és recomanable visitar la consulta de totes maneres, a vegades les conseqüències com la necrosi dental i l’enfosquiment de la dent apareixen al cap dels anys. Acudir a la clínica pot descartar que hi hagi alguna fissura o teixit periodontal trencat.

Si t’afecta aquesta informació no dubtis en trucar-nos per a concertar una cita! Valorarem el teu cas i resoldrem els teus dubtes.