Bruxisme, un intrús al teu llit.

Bruxisme, un intrús al teu llit.

Alguna vegada t’han dit que mentre dorms fricciones les dents i les prems fent un soroll desagradable?

O potser has pogut notar aquesta tensió a la mandíbula mentre condueixes o realitzes alguna activitat.

Doncs bé, això és una patologia i té un nom: Bruxisme.


“El bruxisme afecta més del 70% de la població i pot ser temporal o cronificat. És l’afectació més comuna i la que requereix ser tractada amb major urgència.”

Clínica Dental Gaset – Lacasa

Normalment, es detecta durant el descans. Fins i tot et pots arribar a despertar de la pressió o dolor a tota la musculatura bucal i, en ocasions, mal de cap o cervical.

Encara que durant el dia també estrenyem i friccionem les dents de forma inconscient, sobretot mentre estem realitzant alguna activitat o feina.

Aquest fet es deu a l’estrès. Estem en constant tensió i això es reflecteix en la musculatura general, inclosa la bucal.

El bruxisme afecta més del 70% de la població i pot ser temporal, motivat per algun episodi d’estrès, o cronificat en el temps. És l’afectació més comuna i la que requereix ser tractada amb major urgència per evitar les seves nocives conseqüències.

Alguns d’aquests efectes són:

  • Dolor mandibular, de cap i cervical.
  • Alteracions a l’ATM (articulació temporomandibular). Podent provocar desviacions, espetecs, inflamació, dolor i, fins i tot, dificultat per obrir la boca o possibilitat de bloqueig que fa que no la puguis tancar.
  • Desgast de les peces dentals, perdent la forma natural i la dimensió vertical amb el desgast progressiu.
  • Recessions a la geniva. Deixant al descobert l’arrel de la dent i exposant-la inclús a perdre làmines d’aquesta. Aquesta exposició de l’arrel comporta una gran sensibilitat dental i augmenta el risc de càries.
  • Fractures de peces dentals. Així com d’obturacions, corones, ponts o implants.

Com podeu veure el bruxisme és una patologia bastant destructiva, és primordial detectar-ho a temps i realitzar revisions periòdiques a la consulta dental.

El bruxisme, però, és una patologia de tractament relativament fàcil i molt efectiu. A més d’intentar posar remei a la causa (estrès), podem frenar les seves conseqüències mitjançant la col·locació d’una fèrula de descàrrega. Aquesta evitarà el desgast i la sobrecàrrega de l’ATM i protegirà la integritat de les dents, obturacions (empastaments), corones (fundes), etc.

Per a la confecció d’aquesta fèrula de descàrrega es necessiten uns motlles fets per un dels nostres especialistes després de l’estudi previ. Els motlles s’envien al laboratori on fan la fèrula amb una resina dura. Aquesta placa és a mida, totalment personalitzada, i pot ser ajustada a l’arcada superior o inferior depenent del cas. El gruix que té fa que l’articulació estigui en una posició de repòs per evitar prémer amb força, separant més les dues arcades perquè es desgasti la fèrula i no les nostres pròpies dents. Aquesta fèrula s’ha de dur principalment a la nit, però també es pot posar durant el dia depenent de les necessitats de la persona. S’aniran fent controls a clínica per revisar que no calgui fer retocs i garantir la màxima efectivitat de la fèrula.

Si llegint aquest article et sents identificat amb els símptomes i creus que pots estar patint bruxisme no dubtis a trucar-nos per concertar una cita. Recorda que el temps és primordial.